Kas KV.EE Indeks pöördus langusesse?

Kinnisvaraportaal KV.EEEesti elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on 171,9 punktil. See on Aastatagusest 33,8% kõrgemal, kuid eelmisest nädalast 0,7 punkti ehk 0,2% võrra allpool. Hinnaindeksi kõrval on aasta algusest alates kasvutrendis olev KV.EE müügiobjektide arvu indeks kerkinud 54,6 punktile.

Kinnisvaraturul ja kogu majanduses on keerulised ja vähese ettenähtavusega ajad. Venemaa algatatud terrorisõja ja energiakriisi kõrval teevad inimestele muret majanduslanguse oht ja jooksva sajandi rekordeid lööv inflatsioon. See tekitab ebakindlust tarbijates ja ettevõtetes. Nii on teatavad tagasilöögid elamispindade turul enam kui tõenäolised.

Tagasilöögid võiksid puudutada eelkõige kinnisvaratehingute arvu. Vaadates korteriturgu, mis on elamispindade turu kõige laiapõhjalisem segment, mingit langust veel ei ole. Tehinguid tehakse jätkuvalt aktiivselt.

Samuti ei peegelda keskkonna riskantsust hinnad – tehingute hinnad on jätkuvalt kõrgel. Korteritehingute hinnad on lõpetanud kiire tõusu ja jäänud paigale, kuid langusemärke faktilisena näha ei ole.

Nii ei tohiks KV.EE hinnaindeksi minimaalsest langusest veel kaugeleulatuvaid järeldusi teha. KV.EE hinnaindeksi languse võib olla põhjustanud olukord, kus kinnisvaramüüjad langetavad pakkumisel olevate müügiobjektide hindu. Samahästi võib hinnalanguse taga olla olukord, kus portaalis KV.EE on suurenenud keskmisest odavamate ehk näiteks Tallinnast väljaspool asuvate piirkondade elamispindade müügipakkumiste hulk.

Ühest jõnksust hinnakõveras ei maksa liialt erutuda. Siiski tasub majanduskeskkonna riskantsusest tulenevalt KV.EE hinnaindeksi liikumistel silm peal hoida, et mõista, kuhu elamispindade turg edaspidi liikumas on.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.