KV.EE Indeks: Elamispindade hinnad ei taha hoogu maha võtta

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade pakkumishindade dünaamikat kajastav KV.EE indeks jätkab rühkimist uute tippude suunas. 14.12.2021 seisuga näitas indeks 135,5 punkti. See on aastatagusest 20% kõrgemal. Viimase 3 kuuga on KV.EE indeks kasvanud 5,3% võrra.

Hindade tõusu peamine tegur on jätkuvalt pakkumiste defitsiit. Elamispindade müügipakkumisi on ostusoovide kohta vähe. KV.EE elamispindade pakkumiste indeks jätkab teed sügaviku suunas näidates 38,2 punti. Aastataguse ajaga võrreldes leiame kinnisvaraportaalis KV.EE 30% vähem müügipakkumisi.

Kuniks pakkumisi napib ja ostuhuvi on tugev, seniks liiguvad hinnad jätkuvalt kiires tõususuunas. Võiks arvata, et liiga tempokalt kärkinud hinnatase iseenesest ongi peamine tegur, mis kinnisvaraostjate ostuhimu vähendama hakkab.

Pakkumiste arvu kasvatamisel on samuti pidurid peal. Arendajad ei sooda nõudluse soovitud tempos uusi projekte turule tuua. Arendajaid segab ehitamisega alustamisel bürokraatia masinavärk, mis on kinnisvaraarendusele oluliseks takistuseks. Oma osa probleeme tekitab kallinenud ehituskulu ja ehitusteenuse vähenenud kättesaadavus.

Oskamata näha praeguseid trende kiiresti murdvaid tegureid võib prognoosida ostuhuvi aeglast vähenemist. Ostuhuvi jääb vähemaks, sest takistuseks saab järjest kerkiv kinnisvara hind. Hinnad liiguvad lähemate kvartalite jooksul pakkumise nappuse tõttu jätkuvalt üles. Loodetavasti ehitusteenuse kättesaadavus paraneb ja see aitab hinnatõusul hoog maha võtta.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.