KV.EE Indeks: Liiga kiire elamispindade hinnatõus võiks hoo maha võtta

Kinnisvaraportaal KV.EEPortaali KV.EE elamispindade pakkumishinna indeks liigub jätkuvalt uute rekordite teel. Indeks näitas 15.02.2022 143 punkti. Aastatagusega võrreldes on see 23 ja poole aasta taguse ajaga 13% kõrgemal. Indeksi liikumine ei näita, et 2021. a kiire hinnatõus oleks hoogu maha võtnud.

Huvitav on, et portaali KV.EE müügiobjektide arvu indeks näitab aga võimalust, et selle liikumise suund on muutumas. 2021. a jooksul toimunud elamispindade müügipakkumiste arvu vähenemine sai pidurid peale detsembris. Jaanuaris-veebruaris on müügipakkumisi imevähesel määral portaali KV.EE juurde tulnud.

Hinnatõusu taga portaalis KV.EE on vahetult olnud pakkumiste puudujääk. Kui kinnisvaraostjatel ei ole pakkumisi, mille vahel valida, on müüjatel võimalus hõlpsalt hindu tõsta. Ostjatel pole valikuvõimalust ja nad on sunnitud kõrgemat hinda maksma. Kinnisvara kallinemise laiem tagamaa on inflatsioon ja selle üldisem mõju majandusele.

Märgid müügipakkumiste arvu suurenemisest on hetkel märk sellest, et portaali KV.EE on uusi pakkumisi varasemast rohkem juurde tulnud. Seni siiski on ostjad kõik pakkumised kiiresti ära ostnud, st hetkel aktiivsete müügipakkumiste arv on endiselt languses.

Siiski on märk elamispindade müügipakkumiste arvu suurenemisest oluline tegur, mis võiks anda märgi, et ebamõistlikult kiire hinnatõus võtab 2022. a jooksul hoo maha.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.