KV.EE Indeks: Kasvav elamispindade pakkumiste arv pidurdab hinnatõusu hoo maha

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade pakkumishindu peegeldav KV. EE Indeks on 2022. a juuli keskpaigaks jõudnud 163,9 punktile ehk aastatagusest 30,5% kõrgemale. Elamispindade keskmine pakkumishind portaalis KV.EE on 2152 €/m².

Meeletu aastane hinnatõusumäär on tänavuse kevadega võrreldes mõnevõrra aeglustunud, kuid jäänud endiselt väga kiireks. Hinnatõusu aeglustumise üks põhjus peitub hinnatõusus eneses – hinnad on kasvanud liiga kõrgeks ja muutunud järjest enamatele inimestele kättesaamatuks.

Hinnatõus on vähendanud nõudlust

Ostjate ostuhuvi vähenemist peegeldab elamispindade müügipakkumiste arvu kasv. 2021. a ja 2022. a alguse oluline elamispindade turu märksõna oli pakkumiste defitsiit. Nüüd aga võime tõdeda, et alates jaanuarist-veebruarist 2022. a on elamispindade müügipakkumiste arv kinnisvaraportaalis KV.EE vaikselt, kuid kindlalt kasvanud.

KV.EE elamispindade pakkumiste arvu indeks näitab 45,6 punkti taset. See on poole aasta tagusest ajast 25,6% rohkem.

Sõda ja inflatsioon mõjutavad edasisi arenguid

Pakkumiste arvu suurenemise tagamaa on kõrgele kerkinud hind, kuid selle kõrval ka inflatsioon ning inflatsioonist ja sõjaolukorrast tingitud ebakindlus. Need tegurid vähendavad elamispindade ostjate ostuvalmidust ja toovad uusi elamispindu pakkumisse.

Nii võiks lähikuude ja kvartalite arenguid prognoosides öelda, et elamispindade pakkumiste arv jätkab kasvu ja pakkumiste aastane hinnatõusumäär hakkab kiiresti vähenema.

Omaette küsimus on, kui võimalik on hinnatõusu languseks pöördumine.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.
KV.EE Indeks