KV.EE Indeks: Elamispindade müügipakkumiste hinnatõus jätkub inertsist

Kinnisvaraportaal KV.EEEesti elamispindade müügipakkumiste keskmise hinna muutust peegeldav KV.EE Indeks on jõudnud 168,8 punktile. See on aastatagusest 33% kõrgemal. Võib öelda, et elamispindade müüjate hinnaootused on jätkanud sirgjoonelist kasvu.

KV.EE elamispindade müügipakkumiste arvu indeks on 50,4 punkti ehk eelmise aasta näitajast 4,6% kõrgemal. Aasta tagasi oli elamispindade müügipakkumiste arv languse trendis ehk turul valitses pakkumiste defitsiit, mis oli omakorda müügipakkumiste hinna kiire tõusu oluline põhjus.

Alates 2022. a jaanuarist-veebruarist on elamispindade müügipakkumiste arv portaalis KV.EE mõõdukalt kiiresti kasvanud. Võrreldes 2022.a veebruariga on kinnisvaraportaalis KV.EE augustis elamispindade müügipakkumisi juba 37% rohkem.

2022. a suve lõpus on kinnisvaraturgu mõjutav keskkond oluliselt muutunud. Intressimäärad kerkivad, energiahinnad löövad rekordeid, sügiselt oodatakse energiahindadelt veelgi kasvu, sõda Ukrainas jätkub, inflatsioon on väga kõrgel, tarbijate kindlustunne on kukkunud ajaloolisele madalaimale tasemele. Muuhulgas on hinnatõusu oluline tegur pakkumiste puudujääk asendunud pakkumiste arvu suurenemisega.

Sellises keskkonnas tuleb KV.EE hinnaindeksi jätkuvat kasvu põhjendada eelkõige inertsiga, kus kinnisvaramüüjad püüavad järjest kõrgemaid hindu, mis paraku jäävad kättesaamatuks. Kõrgema hinna ootus pikendab müügiperioode, mida näeme elamispindade müügipakkumiste arvu suurenemises. Need arengud peaksid hinnatõusu tempo maha keerama. Aeg näitab, kas hinnatõusu aeglustumine võiks ka mõningaseks languseks pöörduda.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.