KV.EE Indeks: Elamispindade pakkumishinnad kerkisid aastaga 18 protsenti

Kinnisvaraportaal KV.EEEesti elamispindade pakkumishindade muutumist kajastav KV.EE Indeks näitab 11.2021 keskpaiga seisuga 132,6 punkti. Aastaga on elamispindade pakkumishinnad kinnisvaraportaalis KV.EE kasvanud 18,4%, viimase 6 kuuga 10,2%.

Elamispindade pakkumishinna väga kiire kasvu taga on jätkuvalt elamispindade defitsiit. Portaali KV.EE müügipakkumiste arvu indeks 41 punktil tähendab, et novembris 2021. a otsitakse ostjat ligikaudu 7600 elamispinna müügipakkumisele. See on 29% vähem kui aasta tagasi ja 17% vähem kui pool aastat tagasi.

Müügipakkumiste nappus tähendab, et iga portaalis KV.EE müügis oleva elamispinna peale kandideerib potentsiaalselt rohkem ostjaid. Suur ostjate arv ehk kõrge nõudlus omakorda ajab piiratud pakkumise tingimustes hinnad üles.

Pakkumiste defitsiiti põhjustavad omakorda probleemid uusarenduses. Uusi elamispindu arendatakse aeglasemalt kui neid ära ostetakse. Kui koduostja uut kodu osta ei saa, siis ei pane ta ka olemasolevate elamispinda müügipakkumisse.

Omaette tegur on üüriinvestorid. Uute korterite ostude taga on suurenev hulk üüriinvestoreid. Nemadki on ostjad, kes uue korteri ostu tehes vanemate elamispindade turu pakkumist ei suurenda.

Loodetavasti saab paari-kolme kvartali jooksul elamispindade turu arendused mahukamalt käima. Uute arendusprojektide turule tulemine võiks lahendada müügipakkumiste defitsiidi probleemi. Piisav hulk pakkumist võiks omakorda hinnatõusutempo alla tõmmata.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks