Metro Capitali uusarendus pääses maineka Baltikumi kinnisvarakonkursi finaali

Juba kolmandat aastat järjest valis rahvusvaheline ekspertžürii Baltic Real Estate Awards võistluse elamuehituse kategoorias finaali Metro Capitali uusarenduse. Baltimaade parimad selguvad 16. mail Vilniuses toimuval auhinnatseremoonial.

Kadrioru pargi äärel

Tunnustatud kinnisvaraarendusettevõtte Metro Capital tegevjuhi Ain Kivisaare sõnul hinnatakse mainekal võistlusel elamuehituse ehk kodude kategoorias projekte, mis on innovaatilise lähenemisega, energiatõhusad, keskkonnasäästlikud ja sobivad kokku ümbruskonnaga. “See ei ole pelgalt iludusvõistlus, kus kõige nägusam hoone võidab. Eksperdid hindavad tervikut, alustades detailsetest ehituslikest nüanssidest kuni logistilise paiknemise ja tehnoloogiliste lahendusteni. „Finaali jõudmine juba kolmandat aastat järjest on meile suur tunnustus, seekord Kiikri Residentsidega. Mul on hea meel, et Metro Capital on suutnud aastate jooksul võistlusel Eesti lippu kõrgel hoida. See on kvaliteedimärk kogu sektorile.”  

Kiikri residentsid koosnevad kolmest majast
Kiikri residentsid koosnevad kolmest majast

Kiikri Residentside peaarhitekt ning Eesti Arhitektide Liidu liige ja Arhitekt11 OÜ partner Illimar Truverk sõnas, et nomineeritud projektis ei ole kokku hoitud heade lahenduste pealt ega tehtud järeleandmisi kvaliteedis. „Kasutasime materjalidena looduslikku kivi, palju klaasi ja väärikat puitu. Head ja kvaliteetsed materjalid olid väga olulised, et sulanduda Kadrioru auväärsesse miljöösse. Kiikri Residentsid esindavad ajatu ja soliidse disaini koolkonda. Eesmärk oli luua silmapaistev lahendus, mis on aktuaalne ja värske omas ajas, kuid samas nauditav ka paari aastakümne möödudes.” Väärikus ja elegantsus olidki peamised märksõnad, millest arhitektid hoone kavandamisel lähtusid. 

Ekspert juhtis tähelepanu ka sellele, et hoone fassaad peab olema nagu hea vormiga ülikond, mis istub valatult läbimõeldud sisemise vormi peal. „Tihtipeale välisilmes mängulisust väga ei ole, aga selles projektis me allahindlust ei teinud. See hoone sai olema elegantne ja pisikeste vimkadega, aga mitte veidrate detailidega. Hoonel peab olema väike seksikus juures,” selgitas Truverk. “Mulle on isiklikult suurim tunnustus ka see, et ka minu arhitektidest sõbrad on sinna kolinud.”

Truverk tõdes, et läbimõeldud lahenduste loomisel on oluline roll koostööl, seda nii sisearhitektidega kui ka tellijaga. “Kinnisvaraarendajad pole alati kõige paindlikumad partnerid – nad on nõudlikud ja kindla nägemusega. Aga siin projektis pälvisime tellija täieliku usalduse. Selline koostöö on tegelikult üsna harukordne.”

Ain Kivisaar selgitas lisaks, et Metro Capital soovib olla turul teistest sammu võrra ees. “Meie uusarendustes on kasutusel targa kodu lahendused, mis inimeste igapäevaelu lihtsustavad. Samuti oleme juba aastaid teadlikult eelistanud energiatõhusaid lahendusi. Näiteks oleme lähtunud Kiikri Residentsides kõrgeimast ehk A-energiaklassi normist, mis 2020. aastast muutub kohustuslikuks kõigi uute projektide arendamisel. Kasutame ehitistes parimaid soojustagastusega ventilatsioonisüsteeme ja paigaldame katustele päikesepaneele. See muudab meie ehitised ökonoomsemaks ja keskkonnasõbralikumaks,“ ütles Kivisaar.

Kiikri Residentsid pääsesid finaali juba teist järjestikust korda. Finaliste ehk kategooria parimat viit arendust hinnatakse järgmiste kriteeriumite järgi: 1) innovatsioon ja disain, mis näitab uusi ideid ja lähenemisviise; 2) asukoht ja ligipääsetavus, mis näitab läbimõeldud piirkonnavalikut, infrastruktuuri ja transpordiühendust; 3) ehitusprotsessi kvaliteet ja täpsus.

Kadrioru pargi lähistel mere ääres asuv Kiikri Residentside arendus koosneb kolmest eluhoonest. A-maja sai valmis 2017. aastal, B-maja 2018. aasta sügisel ja C-maja ehitus valmib 2019. aasta suveks. Eelmisel aastal valiti Metro Capital finaali kahe arendusega. Lisaks Kiikri Residentsile tunnustati ka Pirita teel asuvat Meerhof 2.0 elamuprojekti.

Kõige mereäärsem maja

Metro Capital on tunnustatud kvaliteetset kinnisvara arendav ettevõte, mille portfooliosse kuuluvad Eestis veel näiteks Tivoli kodud, Meerhofi Residents ning uusim arendusprojekt Uues Maailmas – Toom-Kuninga 15. Metro Capitali eesmärk on luua kodusid, mille väärtus püsib üle aastate. Ettevõte eelistab projektides kasutada kvaliteetseid ja loodussõbralikke materjale ning kasutab taastuvenergia lahendusi ja moodsaid tehnoloogiaid. 

Baltic Real Estate Awards 2019 ehk Baltikumi kinnisvaraauhindade võitjad selguvad 16. mail. Parimad valitakse välja kolmes kategoorias: elamuehitised, ärihooned ja turismimajutusasutused. Kandidaate hindab rahvusvaheline kinnisvaraekspertidest koosnev žürii.