Raid & Ko: Kas korteritehingute arv pöördus langusele?

Tallinna linnas tehti juuni kuus 559 korteritehingut, mis on mai kuust 23% vähem. Võrreldes aastataguse juuni kuuga langes korteritehingute arv Tallinna linnas 2,4%. Siit tekib küsimus, kas pikale korteritehingute tõusule järgneb nüüd languseperiood?

Traditsiooniline juunikuine kinnisvaraturu mõjutaja on ilm. Käesoleva aasta juuni keskmine õhutemperatuur oli EMHI andmetel 17,3 kraadi paljuaastase keskmise 14,5 kõrval. Mullu oli juuni keskmine õhutemperatuur ainult 13,2 kraadi.

Tänavune soe ilm on kui kohustus töömured kõrvale jätta ja randa minna. Nii jäävad kinnisvaraküsimused tagumisele plaanile ja ajutisest tehingute arvu langusest ei tohiks end liialt häirida lasta.

Pikemas perspektiivis võiks korteritehinguid siiski pisut vähemaks jääda. Juunikuine korteritehingute keskmine hind oli Tallinnas 1203 €/m² ehk 2012. aasta juunist 9% kõrgemal. Eesti korteritehingute keskmised hinnad tõusid aastaga isegi 12%.

Sedavõrd kiire korterite hinnatõus ületab oluliselt keskmise palga kasvu. Kiiresti tõusvad korterite hinnad halvendavad kinnisvara kättesaadavust ja seeläbi hakkab tänase hinnatõusu tempo jätkumisel tehingute arv vähenema.

Kinnisvara kättesaadavus on Tallinnas siiski päris hea ning see ületab pankade andmeil Riia ja Vilniuse vastavaid näitajaid. Nii võime arvata, et korterite kiirest hinnatõusust põhjustatud tehingute arvu langus ei saa olema suur jäädes maksimaalselt 10% piiridesse.

Siiani on korteritehingute arvu langust tagasi hoidnud jätkuvalt soodsad eluasemelaenude intressimäärad. Kui keskmine eluasemelaenu intressimäär oli mai kuus Eesti Panga andmetel kõigi aegade madalaimal 2,44% tasemel, siis headel laenuklientidel algab intressimäära tase täna isegi 1,4-1,5% tasemest.

Kokkuvõttena võime öelda, et lähitulevikus näeme madalate intressimääraade toel jätkuvalt kõrget korteritehingute arvu, millega käib kaasas ruutmeetri hinnatõus. Korteritehingute hinna jätkuv kasv toob pooleaastases-aastases perspektiivis kaasa kinnisvara kättesaadavuse halvenemise ja seeläbi tehingute arvu mõningase, kuid mitte olulise vähenemise.

Allikas: Andree Raid, Raid & Ko OÜ juhatuse liige