Tallinna korteriturg 2012: positiivsed arengud jätkuvad ka 2013. aastal

Alates kinnisvarakriisi hinnapõhjast 2009.-2010. aastal on Tallinna korterite hind näidanud vägagi stabiilset tõusu. 2012. aasta lõpuks on Tallinna korterite tehinguhinnad maa-ameti andmetel tõusnud tänaseks isegi meeletuna tunduva 55%.

Portaali KV.EE andmetel on Tallinna korterite pakkumishinnad selle ajaga tõusnud aga kõigest 13%.

Muu Eesti hinnad liikusid kindla suunata

Ilma sedavõrd kindla suunata on liikunud muu Eesti korterite hinnad. Mõningast tõusu võime täheldada suuremate keskuste, nt Tartu puhul. Valdavas enamuses väiksemates maakonnakeskustes on korterite hinnad siiski veel siiani õiget suunda otsimas.

Sel põhjusel ei ole KV.EE indeks Tallinna korterituruga analoogselt tõusma hakanud. KV.EE indeks püsib ikka veel samade numbrite juures, kus ka aasta või kaks tagasi.

Vahe tehinguhindade ja pakkumishindade vahel vähenes

Suur reaalne tehinguhindade tõus, kuid väike pakkumishindade tõus näitavad, et toimunud on muudatused pakkumishindade ja tehinguhindade vahe osas.

Kui 2009. aastal ületasid pakkumishinnad tehinguhindu valdavalt 40-50%, siis 2012. a. lõpuks oli see vahe kahekordselt kukkunud. Nüüd on pakkumishinnad tehinguhindadest keskmiselt 20% ülevalpool.

Korteriturg oli üliaktiivne

Kogu möödunud 2012. aasta nägime tõsist korteritehingute kasvu, mis läbi kõigi nelja kvartali küündis 30% lähedusse. Aasta esimese kvartali tõus oli seletatav 2011. aasta alguses saabunud euroga ja sellest tulenenud tehingutemõõnaga.

Järgmised kvartalid aga näitasid korterituru aktiivsust, mida keegi poleks oodanud. Pole sugugi imekspandav, kui tehinguid lähitulevikus pisut vähemaks jääb.

Üks aktiivsust tekitanud, kuid mitte valdav turutegur oli möödunud 2012. aastal erainvestorite laienemine elamispindade üürisektoris. Üüriturg on viimastel aastatel pakkunud üürileandjatele mõistlikku tootlust, samuti on üürikorterite nõudlus taolisi arenguid toetanud.

Uued korterid ei saanudki otsa

Omaette teema, mis 2012. aastal andis olulist tooni, oli uute korterite turg. Vaatamata kasvanud ehitushindadele ja sellest tulenevale uusarenduste müügihindade tõusule on uute korteritega tehtavate tehingute arv muu kinnisvaraturu aktiivsuse toel kasvanud.

Kui 2012. a. sügisel räägiti uute korterite põuast, siis aasta lõpuks võime tõdeda, et uusi kortereid pole pakkumises tõesti liiga palju. Otseselt puudusest siiski veel ka rääkida ei saa. Pigem võib öelda, et uute korterite müügitempo vastab laovarule ja trendid on siin positiivsed.

Prognoos 2013. aastaks

Alanud aastalt võime oodata mõningal määral vähenevat aktiivsust Tallinna korteriturul.

Kasvanud ehitushinnad ei ole lubanud arendajatel suurte arendusprojektidega alustada. Avaliku sektori ehitustellimuste vähenemise mõju ehitushinnale on tegur, mis seda turusegmenti saab oluliselt mõjutama.

Tehinguhinnad on liikunud vägagi stabiilselt. Tänane 6-7-protsendiline aastane hinnatõus on igati hea, mille jätkumist võiks edaspidisekski soovida.

Juba ammu oleks võinud KV.EE indeks leida selge tõususuuna. Tänases ebakindluses aga puudub täielik veendumus, et Eesti väiksemate maakonnakeskuste korteriturg alanud aastal jalad alla saab.

Tallinna korteriturg 2012: positiivsed arengud jätkuvad ka 2013. aastal