KV.EE Indeks: Elamispindade pakkumishinnad jätkavad tõusuteel

Elamispindade pakkumishindade muutusi peegeldav KV.EE Indeks jätkab vaikset tõusu. Elamispindade hinnatõusu taga on aktiivne nõudlus ja vähenev pakkumine. Märtsi keskpaigas 2021. a näitab KV.EE Indeks 115 punkti taset. Aastatagusest on see 6,1% kõrgemal.

2020a kevadel tulid elamispindade pakkumishinnad ootamatult saabunud koroona mõjul mõnevõrra alla. Seejärel möödus esmane ehmatus ja kohale jõudis teadmine, et keskpangad ostavad meid sellest kriisist välja. See andis ka kinnisvaraturule järjest enam kindlust ja tehingute arv hakkas taastuma. Esmalt stabiilne ja seejärel suurenev nõudlus ehk tehingute arv hoidis juunist oktoobrini pakkumishinnad paigal.

Sügise hakuks elamispindade tehingute arv taastus. Novembris lõi tehingute arv juba viimase 13 aasta ühe kuu rekordi. Seega võib väita, et sügisest olid elamispindade ostjad turul tagasi.

Aastavahetusel hakkas juba pakkumist nappima. Pakkumise puudujäägi põhjusena võib näha vähemat uute arendusprojektide müüki lisandumist 2020. aastal. Lisanduva pakkumise vähenemise taga oli mitmeid põhjuseid. Osalt nappis ehituslubasid, mida saaks töösse panna. Teisalt pidas mõnigi arendaja 2020. a kevadel-suvel paremaks lasta majanduspildil enne selgineda, kui hakata suurt raha ehitusse panema.

Nende suundumuste tulemusena on pakkumiste arv portaalis KV.EE vähenemas, sest olemasolev pakkumine ostetakse ära, kuid uut pakkumist tuleb aeglasemalt peale. Nende trendide tulemus on, et suurenev nõudlus surub KV.EE Indeksi kõverat ülespoole. Hinnatõusu kinnitab ka tehinguhindade kasv.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.