UKSETARVIKUD – MILLEGA TULEKS REMONTI TEHES ARVESTADA?

Uksed ning nendega seotud detailid nagu lingid, lukud, nupud jms on sageli ühed viimastest asjadest, millele ehitamise või renoveerimise ajal mõeldakse. Tegemist on aga oluliste aspektidega nii funktsionaalsuse kui stiili vaatepunktist. Detailid võivad muuta terve ruumi üldpilti ning seega on olulised tervikliku ansambli ja stiilipuhta tulemuse tagamiseks.

Tihti soetatakse lingid, lukusüdamikud, käepidemed ja muud detailid kiirustades ning läbimõtlemata, mille tulemusel võime sattuda alljärgnevatesse olukordadesse.

  1. Uksed koos sinna juurde kuuluvate linkide, hingede ja teiste tarvikutega ei ühti hoone stiiliga ning tunduvad ruumis võõrad

Uksetarvikuid on nii lihtsaid kui toretsevaid, antiikseid ja kaasaegseid ning lisaks varieerub ka materjal. Valikul tuleb arvestada paljude teguritega – kas tegemist on kaasaegse või antiikses stiilis keskkonnaga ning kas domineerivad maalähedased või hoopis kirkad värvid. Samuti peab silmas pidama ukse materjali ning väljanägemist. Näiteks oleks kohatu paigutada odavale pappuksele antiikseid detaile, või vastupidi vanamoodsale puituksele odavast materjalist kaasagseid detaile. Samuti tuleb detailide valikul arvestada maja üleüldise stiili ja ajastuga.

  1. Detailide funktsioon on läbimõtlemata ning kujuneb igapäevases kasutuses ebamugavaks või otstarbekaks

Lisaks stiilile ning välimusele tuleb uksetarvikuid valides arvestada ka sellega, kus ja mis otstarbel neid kasutama hakatakse. Kasutusmugavuse tagamiseks on oluline valida õige funktsiooni ja kvaliteediga detailid. Ukse puhul tuleb mõelda sellele, kui tihti seda avatakse/suletakse, kas seda on vaja lukustada ning kes on kasutajad. Näiteks tuleb lastega peredes arvestada, et link või nupp võimaldaksid ka väiksematel ust avada ja sulgeda. Tihedat kasutust leidvad detailid peavad aga olema kvaliteetsemad ja püsivamad.

Täpsemaid soovitusi uksetarvikute planeerimisel ja valimisel annab sisarhitekt

Siseuste tellimisel tuleks koheselt valida ka ukse juurde kuuluvad tarvikud lähtuvalt asukohast ja funktsioonist, kuna see annab uksele viimistletud vormistuse, funktsionaalsuse ja määrab nii ka ukse eluea. Õigesti valitud terviklik ukselahendus kestab kaua ning on mugav kasutada.

Uksehinged: minimalistlikuma ja modernsema ukse juurde sobivad hästi peitehinged. Need jäävad kenasti ukselehe ja lengi vahel märkamatuks. Nii mõjub ukse disain puhtalt, korrektselt ja ukseleht on võimalik viia seinaga samasse tasapinda.

Nähtavate hingede puhul on võimalik valida käepidemetega samas viimistluses hinged, dekoratiivsema kujuga hinged või vastupidi ukse ja piirdeliistudega samas toonis hinged, et saavutada märkamatum lahendus. Näiteks klassikalise disainiga ukse puhul võib kasutada käepidemetega samas viimistluses hingi, mis rõhutavad ukse detailset disaini.

Lukustus: lukustuse tüüpe on nii klassikaliselt mehaanilisi, kui ka elektroonilisi. Moodsamad elektroonilised lahendused võimaldavad ust avada näiteks kaardi, kiibi või sõrmejälje abil. Võimalik on luua ka kaugjuhtimisel lahendusi puldi või mobiiltelefoniga. Elektroonilised lahendused võimaldavad distantsilt pääsu ruumidesse luua, nt. Võtmed ära kaotanud lapsele või air-bnb tüüpi rendikorteritele.

Lingid: valitakse vastavalt ukse disainile ja tüübile ning üldisele kasutusmugavusele. Lingid peavad olema käepärase kuju ja disainiga, mis küll lõpetavad ukse viimistluse, kui on igapäevaselt märkamatult mugavad kasutada. Viimistluste valik on väga lai, alustades kõikidest metalli toonidest ning viimistlustest, lõpetades kõikvõimalike erivärvi lahendustega. Vastavalt ruumi funktsioonile võib tekkida vajadus ka antibakteriaalse pinnaviimistlusega linkidele.

Kristiina Kuus, sisearhitekt, www.kuustuba.ee

Luku-Expert OÜ tegevjuhi Riho Everi sõnul tuleb tervikliku ja mugava lõpptulemuse saamiseks valik põhjalikult läbi mõelda ning vajadusel spetsialistidega konsulteerida. Lisaks välimusele tuleb kindlasti pöörata tähelepanu ka akende ja uste funktsionaalsusele ning turvalisusele. Samuti võimalusel kasutada akna- ja ukse fiksaatoreid, mis takistavad näiteks väikelaste ja koduloomade ohtu sattumist ning kurjategijate hetkeajendil tekkivat soovi sisse tungida. Lisaks tasub siinkohal meelde tuletada, et kinnisvara soetamisel tasub lukusüdamikud vahetada kuna ei pruugi olla teada, kelle käes Sinu kodu võti veel olla võib.

Luku-Experdi laiast ja mitmekülgsest tootevalikust leiab erineva disaini kui otstarbega lukke, linke, uksenuppe, käepidemeid, hingesid ja riivisid ning eraldi kategooria alla on koondatud ka antiiktooted.

Vaata lähemalt Luku-Experdi e-poest: https://www.lukuexpert.ee/et/e-pood